- Larry Summers waarschuwt dat de Verenigde Staten op een crisis afstevenen zoals het Verenigd Koninkrijk in 2022.
- De voormalig minister van Financiën verwijst daarmee naar de plannen die toenmalig premier Liz Truss destijds presenteerde.
- Truss trad af, nadat haar verregaande voorstellen voor belastingverlagingen beleggers de stuipen op het lijf hadden gejaagd en de obligatierentes snel omhoog gingen.
- Lees ook: Beleggen in de VS wordt wel erg spannend, als de nachtrust van de president bepaalt hoe de beurs presteert
Topeconoom en voormalig Amerikaans minister van Financiën Larry Summers maakt zich zorgen over de Amerikaanse economie en vreest dat de Verenigde Staten zich op een vergelijkbaar pad vol problemen bevinden, als het Verenigd Koninkrijk in 2022.
“Ik zou drie maanden geleden hebben gezegd dat het heel onwaarschijnlijk is dat we een ‘Liz Truss-moment’ zouden beleven in de VS”, zei Summers dinsdag tegen de BBC. “Maar nu denk ik dat we op weg zijn naar zo’n zelfde soort situatie. En dat wordt heel kostbaar voor de Amerikaanse economie én voor de wereldeconomie.”
Truss trad in 2022 na slechts 44 dagen af als premier van het Verenigd Koninkrijk, de kortste regeerperiode ooit van een Britse premier.
Nadat ze premier werd, stelde de leider van de Conservatieven samen met haar minister van Financiën drastische belastingverlagingen voor die moesten worden bekostigd door extra te lenen. Dat leidde tot paniek op de financiële markten, joeg de rente op Britse staatsobligaties omhoog en zorgde voor een revolutie binnen haar eigen partij.
Erosie van vertrouwen in de VS lijkt op crisis in opkomende markt
Summers zegt dat de huidige onrust op de Amerikaanse markten begint te lijken op wat er soms gebeurt in opkomende economieën. "Het is moeilijk te voorspellen waar dit gaat eindigen. We zien nu iets in de Verenigde Staten dat we vrijwel nooit eerder hebben gezien in onze financiële geschiedenis. We zien reacties die vergelijkbaar zijn met wat in opkomende economieën gebeurt, als de wereld daar het vertrouwen in verliest."
"Aandelen gaan omlaag, obligatiekoersen dalen, de munt gaat omlaag en er wordt goud ingeslagen. Dat is het patroon dat we nu zien in de Verenigde Staten", aldus Summers.
Amerikaanse aandelen verloren maandag opnieuw veel terrein nadat president Donald Trump wederom felle kritiek leverde op voorzitter Jerome Powell van de centrale bank, omdat hij de rente niet verlaagt. Trum noemde hem "een enorme loser" en "Meneer te laat".
Dinsdag lijkt de Amerikaanse aandelenmarkt in iets rustiger vaarwater, maar de goudprijs bereikte een nieuw record van 3.500 per troy ounce, een stijging van meer dan 30 procent sinds het begin van het jaar.
Eerder deze maand leverde Summers op X ook al felle kritiek op de importheffingen van Trump: "Nooit eerder heeft de retoriek van een president zoveel mensen zoveel gekost. De meest betrouwbare schatting voor de verliezen als gevolg van het handelsbeleid ligt nu rond de 30.000 miljard dollar."
LEES OOK: Stagflatie is het minst negatieve scenario voor de VS, volgens voormalig Fed-bestuurder